Curatarea si Intretinerea Mochetelor


GHID PROFESIONIST CURATARE SI INTRETINERE MOCHETE

Mochetele din zonele comerciale reprezintã o investiție importantã și sunt de așteptat a oferi nu numai un aspect estetic, ci unul care va rezista urmelor grele de pasi, scaunelor cu rotile.

curatare si intretinere mochete

Organizația de Securitate a Lânei  a fost înfiinţatã pentru a proteja această investiție. De la inaugurarea sa, cu mai mult de 20 ani în urmă, organizația de Securitate a Lânei  a ajutat în toate tipurile de sectoare, inclusiv cele responsabile pentru întreținerea lânei, mochetelor de lânã și a celor sintetice din interioarele comerciale sau casnice.

Produsele de curãţare şi întreţinere din orice clădire comercială sunt imperative. Beneficii multiple rezultã dintr-o clădire deservită de un program de curățare regulată. Mochetele nu fac excepție. Curățarea în mod frecvent  va asigura menţinerea aspectului mochetelor pentru mai mult timp, având ca rezultat costuri mai mici si o durata de viata mai lunga. Mochetele curate mențin imaginea corectă și ambianța și vor avea impact asupra sănătății și siguranței ocupanților clădirii.

Cu designeri de interior, distribuitori și contractori specificând amestecul popular 80% lână 20% nylon cât şi 100% sintetice pentru interioarele comerciale în format ţesut sau plãci, clădirea va dispune deja de o opţiune de podea, rezistentã şi fãrã probleme.

Cu toate acestea, performanța sa poate fi extinsă prin programul de curățare și întreținere corectă.Cu ajutorul unei firme de curățare al mochetelor, se va asigura furnizarea unor servicii profesioniste pentru mochete şi tapiţerii.

Ei pot ajuta în:

Curãţarea mochetelor

Protecţia mochetelor

Reparaţii daune produse de foc/fum

Reparare culoare

Deodorizare

Reparaţii daune produse de apã/inundaţii

Tratament insecticide

Reparaţii montaj

Tratament/curãţare tapiţerie

Folosirea preşurilor de intrare la toate intrările în afara clãdirilor este foarte recomandatã, deoarece aceasta va reduce rata de degradare a mochetei. Acestea ar trebui să permitã cât mai mult posibil eliminarea celei mai mari pãrţi din murdăria de pe stradă care urmează să fie scoasã de pe tălpile pantofilor. Preşurile trebuie să fie curățate în mod regulat.

Multe mochete nou montate, în special cele cu o tăietură tind sã-şi piardã din fibre în timpul primelor câteva săptămâni de la aşezare. Acest efect, numit scuturare sau scãmoşare, este cauzat de modul în care firul este filat și de confecţionarea mochetei. Este un fenomen natural, care se va opri în cele din urmă. Aspiratoarele trebuie sã cureţe covorul puţin mai încet în primele câteva săptămâni și sã goleascã sacul de praf sau recipientul în mod regulat.

Multe mochete sunt livrate cu un tratament de protecție a fibrelor pentru a reduce problemele legate de murdãrie. Aceste tratamente, în timp ce sunt eficiente în multe feluri, nu sunt permanente și în cele din urmă se vor estompa. În continuare este necesar un răspuns rapid la pete și o curățare regulată.

Covoarele care nu au nici un protector aplicat de către producător pot fi tratate după montare de către o companie acreditatã în curãţarea mochetelor.

Inversarea fibrei, de asemenea, cunoscutã sub numele de umbrire, este efectul prin care zonele din velur sau catifea ale covorului par a deveni mai deschise sau mai închise la culoare decât zona înconjurătoare. Este un efect optic, cauzat de modificările în localizarea direcției fibrei mochetei și făcute vizibile de modul în care lumina este reflectatã pe suprafața acesteia. Acest lucru este cauzat de modelele de circulaţie sau de neuniformitate a podelei, dar nu reprezintã un defect al mochetei.Mochetele buclate și multe din cele cu rãsucire dificilã nu sunt afectate de acest lucru. Ocazional,pot apărea smocuri deasupra suprafeței covorului. Nu le scoateţi, dar  tãiaţi-le la același nivel cu smocurile din jur, folosind foarfece mici.

PETE UŞOARE

Patã sau murdãrie       1   2     3
Sânge 5 6 3
Arsuri/Pârliri 13 14
Unt 7 5
Cearã lumânãri 8 7
Gumã de mestecat 9
Ciocolatã/caco 5 7 6
Cola 3 5 6
Smântânã 7 5
Ouã 5 6
Cearã podea 7 5
Suc fructe 3 5
Zeamã şi sosuri 5 6
Ceai din ierburi 3 6
Lustru metalic 5
Muştar 5 6
Ulei şi grãsimi 7 5
Vopsea(emulsie) 3 5
Lustru pantofi 7 5
Ceai 3 5 6
Urinã (patã proaspãtã) 3 5 15

 

 

CURATARE SI INTRETINERE MOCHETE

PETE DIFICILE

Patã sau murdãrie 1 2 3
Bãuturi cu coloranţi artificiali 3 6
Înãlbitor 3 17
Fluid radiator 5 6 16
Cafea 4 6
Cariocã 7 or 11 12 5
Lustru mobilã 7 5
Lipici(bazã plastic) 10 11
Cernealã (stilou) 3 6 5
Cernealã (ruj) 12
Ruj 7
Lapte 4 5 15
Lac de unghii 10
Vopsea (ulei) 11
Ruginã 16
Funingine 6 5 2
Gudron (asfalt) 7
Urinã (patã veche) 6 15
Vomã 5 6 15
Vin roşu 1 6

Mocheta îşi poate schimba culoarea în timp, din cauza unei varietãţi de motive, de obicei din cauza aplatizãrii fibrei, murdăririi și decolorãrii treptate a coloranților utilizați pentru a colora fibrele. O curățare profesională va restabili aspectul covorului.

Mochetele  pot prezenta un grad mai mare de murdãrire în jurul marginilor unei camera, sub uși și în apropierea conductelor de aer. Aceasta se numește marcarea pescajului, infiltrarea solului sau aburire și este cauzată de fibrele buclate ce filtreazã particulele de murdărie din aerul ce circulã sub pervazuri sau uși, sau din conducte.

Cel mai bun mod de întreţinere a mochetelor:

 

  • curățarea regulată va prelungi durata de viață a mochetei dvs. și va menține un aspect bun
  • curãţarea periodicã și completã pentru a îndepărta murdãria care poate deteriora fibrele
  • eliminaţi petele, cât mai repede posibil, de preferință, în momentul în care acestea apar

Când mocheta dvs ajunge la etapa în care necesitã o curățare foarte bunã, contactaţi o companie profesionistã de curãţire mocheta.

Dacă aveţi în vedere sã curãţaţi dvs mocheta, asigurați-vă că utilizaţi numai produse aprobate. Observaţi marca de certificare, de pe sticlã sau pachet.

Nu folosiți detergenți: detergenţi lichizi pentru spãlat vase, săpunuri sau alte produse de curățare pentru uz casnic. Deși acestea pot curăța covorul în mod satisfăcător vor cauza, cu siguranţã probleme: cum ar fi re-murdărirea rapidã, decolorarea sau alte daune aduse fibrei sau  suportului covorului.

Puteți închiria o mașină de curățat mocheta de la curãţãtorii chimice sau diferite magazine  hardware, dar asigurați-vă că veți obține un produs de curățare aprobat. În cazul în care aveți dubii: verificaţi. Citiți instrucțiunile de utilizare.

Așa-numitele mașini de curățare trei-în-unu de asemenea pot fi folosite, dar asigurați-vă cã mai întâi citiți instrucțiunile pentru utilizarea lor drept o mașină de curățare umedă.

Înainte de a începe orice curățare umedă, testați întotdeauna covorul într-un loc discret pentru stabilitatea culorii. De asemenea, verificaţi, dacă este posibil, orice instrucţiuni de întreținere furnizate împreunã cu mocheta cu privire la recomandările producătorului în ceea ce privește curățarea umedă.

CHEIA TRATAMENTELOR

1. Ştergeţi cu hârtie alba de bucãtãirie sau hârtie absorbantă

2. Curãţaţi utilizând aspiratorul

3. Apã rece

4. Apã caldă

5. Soluție aprobatã de șampon pentru mocheta (diluatã)

6. Substanţã aprobatã de îndepãrtare a petelor pentru pete pe bazã de apã

7. Substanţã aprobatã de îndepãrtare a petelor pentru petele grase / uleioase

8. Hârtie absorbantã si fier de cãlcat

9. Substanţã aprobatã pentru îndepãrtare gumã de mestecat (detergent, solvent sau tip îngheţ)

10. Substanţã îndepãrtare lac de unghii sau acetonã

11. Spirt alb sau substituent terebentină

12. Spirt chirurgical (alcool etilic, sau etanol)

13. Frecati cu o monedă

14. Frecați ușor cu şmirghel grosier

Tratamentele folosite de profesionişti în curãţarea covoarelor:

1. Dezinfectant aprobat sau dezodorant

2. Substanţã îndepãrtare ruginã

3. Kit recolorare covor

 

GHID PROFESIONIST CURATARE SI INTRETINERE MOCHETE

 

10 Reguli de întreţinere a mochetelor

 

  1. Curãţaţi frecvent şi temeinic. Cea mai mare parte din uzura mochetelor este cauzată de murdărie. Fibrele imbacsite se murdaresc mai usor,iar curãţarea frecventã va reduce imbacsirea fibrei.
  2. 99% din  pete pot fi îndepărtate rapid de oricare agent de curățare în cazul în care sunt curățate în primele câteva zile. Cu cât  pata reacționează chimic mai mult cu fibra mochetei, cu atât mai greu va fi să o eliminați.

 

  1. Testaţi mocheta, înainte de spălare, extragere sau curãţare. Toate mochetele sunt diferite. Anumite mochete sunt foarte sensibile la detergenți tip  acid, iar culoarea lor se va pierde repede. Alți coloranți de mocheta sunt sensibili la baze dure.
  2. Utilizați substanţe de curãţare corespunzătoare, începând cu cele mai blânde. Nu folosiți agenți de curãţare duri decât în cazuri absolut necesare și întotdeauna neutralizaţi substanţele de curãţare bogate în alcalini sau  acizi după utilizare.
  3. Nu scobiţi şi nu periaţi pata. Procedura propriu-zisã constã în raclarea petei în mijloc și apoi tamponaţi-o cu un prosop alb sau o pânză, folosind o perie sau alte dispozitive de tasat. Un dispozitiv de frãgezit carnea poate fi un instrument important de tasare.
  4. Nu folosiți în exces detergenți, șampoane sau substanţe de curãţare. Prea mult detergent va avea ca rezultat rãmãşiţe reziduale în mocheta care chiar şi prin  aspirare  nu se vor putea scoate.
  5. Nu udaţi în exces covorul. Detergenţii noştri utilizaţi pentru  mochete sunt suficient de activi chimic, astfel încât acestea nu au nevoie de o cantitate imensă de umectare. Udarea în exces poate provoca înnegrirea, îngustarea covorului, probleme de aderență și toate celelalte tipuri de coșmaruri.
  6.  Extrageţi reziduurile, dacă este posibil. Spălarea rotativã va curăța fibrele mochetei cel mai bine prin încapsularea murdăriei și reziduurilor detergentului, care sunt pulverizate de pe covor. Extracția periodică va spăla această murdărie și alte organisme infiltrate adânc în covor.
  7. Niciodată nu “acoperiţi” o mocheta murdara. După extragerea sau spălarea unei mochete murdarite, dacă nu sunteți mulțumit de rezultate, nu  aplicaţi un strat  protector întrucât acesta va avea ca rezultat “lipirea  noroiului”, făcându-l mai greu de eliminat data viitoare..
  8. Curãţarea în mod frecvent și temeinicã este atât de importantã încât necesitã  două recomandări.

Sfaturi de curãţare a mochetelor

Unele pete sunt mai dure decât altele. Vã prezentãm sfaturi specifice cu privire la modul de curățare a  petelor și scurgerilor cele mai dificile de pe covor. Pur și simplu găsiți pata  și urmați instrucțiunile:

Sfaturi generale de curãţare

 

  • întotdeauna eliminaţi petele și scurgerile de îndatã
  • Folosiți o lingură sau capătul bont al unui cuțit pentru a îndepărta materialele solide, de exemplu ceara de lumânare.

 

  • Ştergeţi scurgerile cu un prosop de hârtie sau o cârpă – nu adăugați mai mult lichid.
  • Cele mai multe pete pe bază de apă, cum ar fi ceai, cafea, suc de fructe sau urinã trebuie sa fie curãţate cu un sampon pentru covoare.

 

  • Cele mai multe pete pe bază de grăsime vor avea nevoie de un anume solvent renumit pentru curățare uscată

Tratarea petelor specifice

Sânge – Ştergeţi scurgerile proaspete cu un prosop de hârtie sau o cârpă. Se amestecă 1 linguriță de oțet alb și 1 linguriță  detergent ușor cu 1 litru de apă caldă. Aplicaţi această soluție pe patã şi lãsaţi sã se usuce. Curãţaţi zona.

Unt – răzuiţi cât de mult puteţi. Aplicaţi o soluție de curățare uscată și lăsați covorul uscat. Repetaţi dacă este necesar. Curãţaţi zona.

Cearã lumânare – Așteptați până când devine solidã, apoi razuiti cât mai mult posibil, acoperiţi resturile cu hârtie de bucătărie și apăsați cu vârful unui fier de călcat cald. Ceara se va topi și va fi absorbită de hârtie.

Guma de mestecat – Puneţi o pungã de cuburi de gheață pe partea de sus pentru a o congela, apoi spargeţi cât de mult puteţi. Curățați restul cu un pic de alcool alb sau metilat pe o cârpă.

Ciocolatã – răzuiţi orice bucăți de ciocolată solide, apoi trataţi cu şampon pentru petele de pe covoare, dacă rãmân urme grase; trataţi cu grijă cu un solvent  pe bazã de grăsime.

Cafea – Ştergeţi scurgerile proaspete cu un prosop de hârtie sau o cârpă. Amestecaţi 1 linguriță de oțet alb și 1 linguriță  detergent ușor cu 1 litru de apă caldă. Folosiţi această soluție pe patã si lãsaţi sã se usuce. Aplicaţi un solvent de curățare uscat și dupã ce se usucã, curãţaţi zona.

Creion – Așteptați până devine solid, apoi rãzuiţi cât mai mult posibil. Acoperiţi resturile cu hârtie de bucătărie și presaţi, cu  vârful unui fier de cãlcat încãlzit. Ceara se va topi și va fi absorbită de hârtie.

Fructe – Acționând rapid este cheia întrucât de îndatã ce petele de fructe sunt uscate si solide,  sunt foarte greu de îndepărtat. Răzuiți cât mai mult posibil și ştergeţi orice suc. Amestecaţi 1 linguriță de oțet alb și 1 linguriță  detergent ușor cu 1 litru de apă caldă. Folosiţi această soluție pe patã si lãsaţi sã se usuce. Repetaţi  dacă este necesar, apoi curãţaţi zona.

Cernealã – Frecaţi cu o cârpă umezită cu spirt pentru pix şi cariocã; folosiți apă rece pentru a scoate  cerneala de stilou.

 

GHID PROFESIONIST CURATARE SI INTRETINERE MOCHETE

Ruj de buze – rãzuiţi cu atenţie orice exces cu un cuţit, apoi trataţi cu un sampon pentru covoare. În cazul în care vreo culoare rămâne, utilizați puţin spirt pe o cârpã din bumbac.

Lapte sau înghețată – Ştergeţi cu buretele îmbibat  cu apă caldă cu săpun, apoi trataţi cu un solvent de grăsime.

Noroi – Așteptați până când este uscat și solid, apoi  rãzuiţi cât mai mult posibil. . Amestecaţi 1 linguriță de oțet alb și 1 linguriță  detergent ușor cu 1 litru de apă caldă. Folosiţi această soluție pe patã si lãsaţi sã se usuc. În cazul în care râmân  resturi de pete, aplicați un solvent de curățare uscată și dupã ce se usucã, curãţaţi zona.

Urme pârlire – Tãiaţi ușor cu o pereche de foarfece. Lustru pantofi – răzuiţi cât de mult puteţi, trataţi apoi cu un solvent de curățare uscată, apoi cu alcool metilic. De asemenea, este posibil să trebuiască să finisaţi cu șampon pentru covoare.

Gudron – Folosiți o cantitate mică de solvent, cum ar fi WD40 ,: pe patã. Ştergeţi zona dizolvatã cu un prosop de hârtie. Amestecaţi o cantitate mică de detergent slab și apă caldă şi aplicaţi peste patã; aceasta va elimina mirosul de solvent. În continuare ştergeţi zona cu buretele cu apă proaspătă și lăsați să se usuce.

Urină – Se amestecă 1 linguriță de oțet alb și 1 linguriță detergent slab cu 1 litru de apă caldă. Aplicaţi această soluție pe patã si lãsaţi sã se usuce. Repetaţi, dacă este necesar, curãţaţi zona.

Oțet – Diluaţi scurgerea imediat cu praf de copt  si apã cu. Aplicaţi o soluție de 1 parte amoniac la 10 părți apă. Clãtiţi cu apă rece. Lãsaţi zona sã se usuce şi curãţaţi

Vomã – Ştergeţi cât mai mult posibil. Diluaţi  cu bicarbonat de sodiu și apă. Aplicaţi o soluție de 1 parte amoniac la 10 părți apă. Clãtiţi cu apă rece. Lãsaţi zona sã se usuce şi curãţaţi.

Vin – Ştergeţi scurgerile proaspete, apoi utilizaţi un sampon pentru covoare. Nu presãraţi sare, deoarece poate schimba culoarea covorului. Încercaţi sã frecaţi petele vechi cu un amestec format din părți egale de glicerină și apă. Lãsaţi timp de o oră, apoi clãtiţi.